Gyors információra van szüksége?   -   +36-30-919-1690

      

 

  

  

 

A legújabb, harmadik generációs szabványt a ISO/IEC JTC 1, Information technology, SC 40, IT Service Management and IT Governance testület készítette és adta ki. Az IT szektorban méltán népszerű szolgáltatásirányítási követelményeket tartalmazó ISO/IEC 20000-1:2011 szabványt váltja fel, alapvető változásokat hozva az ITIL alapú irányítási rendszerkövetelmények körében.

A legfontosabb változás, a szabvány felépítése és struktúrája, melyet az Annex SL of the Consolidated ISO Supplement to the ISO/IEC Directives Part 1 – határoz meg. Ennek előnye, hogy integrálhatóvá teszi egyéb irányítási rendszerekkel, úgy mint az  ISO 27001:2013, ISO 9001:2015 vagy akár az ISO 14001:2015.

A struktúrális változáson túl, számos, a gyakorlatban hasznosítható fejlesztést is tartalmaz, amelyet a modern IT technológiák és trendek figyelembevételével alkottak meg. Úgy mint az IT szolgáltatások értékteremtő képessége, ügyfélhasznosság, vagy a többes beszállítói struktúrában való szolgáltatásnyújtás.

További pozitív változások:

  • Nagyobb hangsúlyt fektet a tudásbázisokra, és szolgáltatástervezés szakmai megalapozottságára. Végre megkülönbözteti az incidens menedzsmentet a szolgáltatáskéréssel, ami több értelmezési gondot okozott a szabvány használóinak.

  • A szolgáltatás egyes elemeinek kívülről történő integrációja nagy hangsúlyt kap és nem folyamatfelügyeletet ír elő, hanem működésfelügyletet

  • Egy vadonatúj fogalommeghatározást is tartalmaz, amely az elmúlt 7 év vitáinak konszenzusaként egy egységes értelmezést tesz lehetővé. Egységesen bekerültek az Annex SL által használt kifejezések is.

  • Egyértelművé tették az szolgáltatás-elérhetőség definícióját is.

Lényeges változások vannak a kapacitástervezés, a konfigurációkezelés és a kiadáskezelés területén is. Ezek a változások a hatékonyabb működtetést elősegítő követelményeket tartalmaznak. Egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik az előírt dokumentumokat.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy egy új időszámítás kezdődik az IT szolgáltatásirányítási rendszerek területén. Egy új, modern, integrálható és hatékonyságot, valamint az értékteremtést fókuszba helyező szabvány került kiadásra. Átállásra két éve van a tanúsított szervezetekn

Dr. Becser Balázs
vezető auditor

ALFA-CON Tanácsadó Iroda és Oktatóközpont Kft.
Székhely / Iroda:
1022-Budapest, Rókushegyi lépcső 9/A.
Telefon / Fax: (06-1) 780-5096
Mobil: (+36 30) 919-1690
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden jog fenntartva © 2024 Alfa-Con Kft -----  Weboldal: Tomor Visual Graphics