Gyors információra van szüksége?   -   +36-30-919-1690

      

 

  

  

 

A NIS-2 direktíváról röviden:

Az Európai Unióban 2021. december 27-én hirdették ki a NIS-2 (Network and Information Systems Directive 2) irányelvet, amely 2023. január 16-án lépett hatályba. Az irányelv célja, hogy biztosítsa a folyamatos működést és a megbízhatóságot az információs rendszerek és hálózatok terén, valamint védelmet nyújtson a kibertámadásokkal szemben.

Az NIS-2 előírja az uniós tagállamok számára, hogy hozzanak intézkedéseket a hálózati és információs rendszerek kiberbiztonságának javítása érdekében, hozzanak létre nemzeti eseményértesítési rendszereket, és működjenek együtt más uniós tagállamokkal és uniós intézményekkel a kiberbiztonság területén. Az érintett ágazatokon belül minden közepes- és nagyvállalatnak meg kell felelnie a szabályozásnak, de itt is lesznek kivételek, pl. a minősített bizalmi szolgáltatók, a legfelső szintű domain név-nyilvántartók, valamint a DNS-szolgáltatókra méretüktől függetlenül vonatkozik majd a NIS-2. A tagállamoknak mind technikai, mind szervezeti képességek tekintetében megfelelő felszereléssel kell rendelkezniük az események és kockázatok megelőzésére, észlelésére, az azokra való reagálásra, valamint azok mérséklésére. Az irányelv alapján létre kell hozniuk vagy ki kell jelölniük egy, vagy több CSIRT-et (Computer Security Incident Response Team, számítógép-biztonsági incidenskezelő csoport), és biztosítaniuk kell, hogy azok megfelelő erőforrásokkal és technikai képességekkel rendelkezzenek. Az EU tagállamoknak 2024. október 17-ig kell átültetniük az NIS-2 irányelvet a saját jogrendszerükbe. A hangsúlyos területek azonban az egész EU-ban egységesek lesznek.

Bővebben ...

Az új szabvány szerint lehet tanúsítványt szerezni átállással vagy új rendszer kidolgozással.
A jelenleg érvényes tanúsítványokról két éven belül át kell állni az új tanúsítványokra.

Változások az új ISO 27001:2022-ben

A legfontosabb változás már a címében benne van, miután bevette az érvényességi területe alá a személyes adatok védelmét azaz a „Privacy”-t.

„Információbiztonság, kiberbiztonság és a személyes adatok védelme” - Követelmények

Bővebben ...

TISAX (Trusted Information Security Assessment Exchange) :

Felkészítés, tanúsítás

Információbiztonság az autóiparban
A Német Autóipari Szövetség (Verban der Automobilindustrie – VDA) által életre hívott információbiztonsági tanúsítvány (TISAX) lényege, hogy az autóipari szereplők számára is egységesítse a kiberbiztonsági elvárásokat. Lényegében az ISO/IEC 27001-es nemzetközi standardra épülve biztosítja az adatok, információk, személyes adatok és prototípusok védelmét. A TISAX modell segítségével az autóipari beszállítók megmutathatják elkötelezettségüket az információbiztonság iránt, mindezt független fél által alátámasztva.

Az AlfaCon és a TISAX
Az AlfaCon Kft. széleskörű autóipari és információbiztonsági tapasztalattal rendelkező szakértőkkel rendelkezik.

Elsődlegesen fókuszálunk:

  • ügyfeleink információbiztonsági érettségének növelésére;
  • az információbiztonság hozzáadott értéket teremtsen ügyfeleink számára;
  • az információbiztonsági rendszer fenntartása ne jelentsen terhet.

Bővebben ...


Hír:
Az ISO/IEC 27001 és az ISO/IEC 27002 egyaránt felülvizsgálat alatt áll. Az új 27001:2022 és az új ISO 27002:2022 a tervek szerint 2022 március végéig megjelenik.

Bővebben ...

A legújabb, harmadik generációs szabványt a ISO/IEC JTC 1, Information technology, SC 40, IT Service Management and IT Governance testület készítette és adta ki. Az IT szektorban méltán népszerű szolgáltatásirányítási követelményeket tartalmazó ISO/IEC 20000-1:2011 szabványt váltja fel, alapvető változásokat hozva az ITIL alapú irányítási rendszerkövetelmények körében.

A legfontosabb változás, a szabvány felépítése és struktúrája, melyet az Annex SL of the Consolidated ISO Supplement to the ISO/IEC Directives Part 1 – határoz meg. Ennek előnye, hogy integrálhatóvá teszi egyéb irányítási rendszerekkel, úgy mint az  ISO 27001:2013, ISO 9001:2015 vagy akár az ISO 14001:2015.

A struktúrális változáson túl, számos, a gyakorlatban hasznosítható fejlesztést is tartalmaz, amelyet a modern IT technológiák és trendek figyelembevételével alkottak meg. Úgy mint az IT szolgáltatások értékteremtő képessége, ügyfélhasznosság, vagy a többes beszállítói struktúrában való szolgáltatásnyújtás.

Bővebben ...

Tanácsadó irodánk új ISO 26262 projektet hajtott végre teljes sikerrel. Ügyfelünk teljes megelégedésére. Köszönjük a bizalmat, és azt, hogy részesei lehettünk ennek a sikernek.

Irodánk az alábbi feladatokat hajtotta végre:

  • FMEA oktatás
  • ISO 26262 értelmezés és átvilágítás
  • FMEA implementálás
  • ISO 26262 dokumentáció elkészítése
  • ISO 26262 belső felülvizsgálat
  • ISO 26262 vezetőségi átvizsgálás
  • Külső ISO 26262 audit megszervezése, auditon való részvétel és tanácsadás

A tanúsítást egy világviszonylatban is meghatározó Londoni központú tanúsító szervezet hajtotta végre.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését keressen bennünket elérhetőségeinken!

ALFA-CON Tanácsadó Iroda és Oktatóközpont Kft.
Székhely / Iroda:
1022-Budapest, Rókushegyi lépcső 9/A.
Telefon / Fax: (06-1) 780-5096
Mobil: (+36 30) 919-1690
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden jog fenntartva © 2024 Alfa-Con Kft -----  Weboldal: Tomor Visual Graphics