Gyors információra van szüksége?   -   +36-30-919-1690

      

 

  

  

 

Miért fontos a IT vagyon kezelése az szervezetek számára?

Az informatikai szervezetek kezelik a vállalat teljes eszközállományának nagy részét. Az informatikai eszközök beszerzése és karbantartása egyaránt költséges. Ennek eredményeként a vagyonkezelés kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy segítse az IT-csapatokat a szervezet erőforrásainak hatékony felhasználásában a felhasználók és az üzleti funkciók támogatásában.

Az IT Asset Management (ITAM) pontos elszámolást nyújt a technológiai eszközök életciklusának költségeiről és kockázatairól a technológiai stratégia, az architektúra, a finanszírozás, a szerződéses és beszerzési döntések üzleti értékének maximalizálása érdekében. Ez a meghatározás rávilágít arra, hogy az IT Asset Management nem csak az eszközök leltározását jelenti, hanem a rögzített információk felhasználását a döntések meghozatalára. Az informatikai szervezetek egyre inkább az IT-eszközök adatainak használhatóságára és információs értékére helyezik a hangsúlyt az üzleti érték növelése érdekében, ahelyett, hogy csupán az adatok mennyiségére és pontosságára összpontosítanának.

Legfontosabb célok az eszközkezelés informatikai területén:

  • A vállalati biztonsági szabályzatoknak és a szabályozási követelményeknek való megfelelés érvényesítése
  • Növelje a termelékenységet a technológia bevezetésével a felhasználói és üzleti igények támogatására
  • Csökkentse a licencelési és támogatási költségeket az alulhasznosított erőforrások és licencek megszüntetésével vagy újraelosztásával
  • Korlátozza az informatikai környezet kezelésének általános költségeit.

Az IT vagyonkezelés fajtái
Az Asset Management tág fogalom, és sokféle dolgot jelenthet. Íme néhány a vagyonkezelés leggyakoribb típusai, amelyek gyakran jelen vannak az informatikai szervezetekben

IT vagyonkezelés
Az üzleti gyakorlatok átfogó készlete, amely egyesíti a pénzügyi, szerződéses és leltározási funkciókat, hogy támogassa az életciklus-menedzsmentet és a stratégiai döntéshozatalt az IT-környezetben. Az ITAM a vállalat IT szolgáltatásmenedzsment funkciójának része.

Digitális eszközkezelés
része a vállalat szellemi tulajdonkezelési funkcióinak, és az elektronikus médiatartalom-kezelés egy formája, amely a vállalat által előállított vagy harmadik féltől licencelt digitális eszközök, például fényképek, videók és digitális adatok kezelésével foglalkozik.

Szoftvereszköz-kezelés és licenckezelés
a szoftvereszközök hatékony kezelésével, ellenőrzésével és védelmével foglalkoznak. Ebbe beletartoznak a vállalat által előállítottak és a harmadik felek által licencelt szoftverek is, amelyek biztosítják, hogy a szervezeten belül használt összes szoftver esetében betartsák a licencszerződéseket.

Az ISO/IEC 19770-1 szabvány
Information technology — IT asset management — Part 1: IT asset management systems — Requirements

Az ISO/IEC 19770-1:2017 az ISO 55001:2014 IT-specifikus kiterjesztése, változtatásokkal. Az ISO 55001:2014 elsősorban a tárgyi eszközök kezelésére szolgál, de más eszköztípusokra is alkalmazható. Ez a szabvány az ISO 55001-ben meghatározottakon túlmenően az IT-eszközök kezelésére vonatkozó követelményeket határozza meg.

Ez a szabvány elsősorban az informatikai eszközök kezelésére szolgál, de más eszköztípusokra is alkalmazható. Alkalmas lehet részben vagy egészben beágyazott szoftverek és firmware-ek kezelésére, de ezekre a célokra való felhasználása nincs meghatározva. Önmagában nem információs vagyon kezelésére, azaz nem hardver- és szoftvervagyontól független vagyonként való információkezelésre szolgál. Arra a 27001 szabványt használjuk. Bizonyos típusú adatokra és információkra vonatkozik, például a hatálya alá tartozó IT-eszközökre vonatkozó adatokra és információkra, és a hatókör meghatározásától függően lefedheti a digitális információtartalom-eszközöket.

A szabvány nem határoz meg pénzügyi, számviteli vagy műszaki követelményeket meghatározott IT-eszköztípusok kezeléséhez.
A szabvány alkalmazásában az „IT vagyonkezelési rendszer” kifejezés az informatikai vagyonkezelési rendszerre vonatkozik.

Cégünk vállalja az Ön szervezetének teljes körű felkészítését egy ISO 19770-1 tanúsítvány megszerzéséhez.
Komoly referenciával rendelkezünk.

Keressen minket bizalommal, vagy kérjen ajánlatot ide kattintva.

Dr. Becser Balázs

 

ALFA-CON Tanácsadó Iroda és Oktatóközpont Kft.
Székhely / Iroda:
1022-Budapest, Rókushegyi lépcső 9/A.
Telefon / Fax: (06-1) 780-5096
Mobil: (+36 30) 919-1690
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden jog fenntartva © 2024 Alfa-Con Kft -----  Weboldal: Tomor Visual Graphics